Czym się kierować przy wyborze piekarnika ?
Wybierając piekarnik nie należy zapomnieć o różnorodnych parametrach technicznych, jakimi charakteryzują się te urządzenia. Określają one specyfikę urządzeń i to dzięki nim w szczegółowy sposób porównujemy możliwości piekarników i wybieramy najlepszy dla nas wariant.
Czyszczenie pirolityczne, katalityczne czy parowe ?
W zależności od modelu piekarnika mogą być dostępne różne opcje czyszczenia. Za bardzo wydajne i przydatne rozwiązanie uważana jest piroliza, która wykorzystuje czyszczenie przy pomocy bardzo wysokiej temperatury „ wypalając” zabrudzenia. Po tej czynności należy wymieść suchy osad i gotowe kataliza z kolei działa na zasadzie wchłaniania tłuszczów w specjalne wkłady katalityczne i wypalaniu ich podczas nagrzewania się piekarnika do równie wysokiej temperatury. Funkcja czyszczenia parowego polega natomiast na wykorzystaniu wody i włączeniu grzania z określonymi parametrami podanymi przez producenta. Pod wpływem temperatury woda paruje i rozpuszcza zaschnięty brud. Po tym należy komorę przetrzeć, a miejsca które się nie doczyściły, domyć ręcznie.
Piekarnik standardowy czy kompaktowy
Wybór wymarzonego piekarnika powinien być dostosowany do naszych potrzeb i możliwości adaptacyjnych kuchni. Nie warto kupować modelu kompaktowego, jeśli mamy przestronną kuchnię, pieczemy dużo, a nawet kilka potraw jednocześnie. Modele standardowe to urządzenia o typowych rozmiarach, w których zarówno wysokość jak i szerokość nie przekraczają 60 cm. Model kompaktowe przeznaczone są jednak dla mniej wymagających użytkowników, którzy z piekarnika korzystają rzadziej, lub po prostu nie maja miejsca na większe urządzenie.
Piekarnik z termoobiegiem, grillem czy termosondą ?
Najlepiej, jeśli urządzenie ma zarówno grill do opiekania z wierzchu potrawy, termoobieg, który skraca czas pieczenia ( wymuszony obieg powierza) , jak i termo sondę, która świetnie sprawdzi się szczególnie przepieczeniu dużych porcji mięsa i będzie kontrolować temperaturę wewnątrz potrawy. Ciekawym rozwiązaniem jest także obrotowy rożen. Wspomniane funkcje wydatnie wpływają na komfort obróbki termicznej.
Czym różni się Piekarnik parowy od urządzenia do gotowania na parze ?
Piekarniki parowe to w praktyce tradycyjne pierniki z klasycznymi funkcjami grzania, a więc termoobiegiem, grillem, opiekaczem, dodatkowo wyposażone w zbiornik na wodę, która zamieniana jest w parę wykorzystywaną podczas pieczenia. W piekarnikach temperatura może osiągać nawet 250 *C. W wypadku urządzeń do gotowania na parze temperatura waha się w przedziale 100 – 130 *C, a para wytwarzana jest strefo przez generatory pary.
Czym charakteryzuje się piekarnik z mikrofalą ?
Taki piekarnik łączy tradycyjne grzanie z funkcjami kuchenki mikrofalowej, przy czym należy pamiętać, że nie zawsze jest wskazana aktywacja mikrofal przy danej potrawie. Mikrofale mogą być używane samodzielnie,np. do podgrzewania lub rozmrażania potraw, lub ze standardową funkcja pieczenia .
Po co stosuje się podwójne lub potrójne drzwi piekarnika
Przede wszystkim chodzi tu o bezpieczeństwo użytkowania sprzętu, które jest dla producentów bardzo ważnym aspektem. W piekarnikach występują więc podwójne, potrójne, a nawet poczwórne przeszklenia w drzwiach, które przyczyniają się do tego, ze temperatura na froncie nie przekracza 30 – 50 *C
zapraszamy do naszego sklepu internetowego https://stelar.pl/sklep/ gdzie możecie Państwo zakupić urządzenia marki Samsung dla najbardziej wymagających użytkowników jakimi jest najnowsza linia urządzeń do zabudowy Samsung Infinite LineTM.
Posted on